Sağlık Bakanlığı

Hastanemizde Göz Bankası ve Kornea Nakli Farkındalık Eğitimi Gerçekleştirildi

Güncelleme Tarihi: 17/07/2018

Hastanemizde Göz Bankası ve Kornea Nakli Farkındalık Eğitimi Gerçekleştirildi

Hastanemizde hizmet veren Göz Bankamızın sağlık ekibi tarafından, çalışanlarımıza yönelik Göz Bankası ve Kornea Nakli Farkındalık Eğitimi gerçekleştirildi. Göz Bankamızın Tıbbi Müdürü Prof. Dr. Özlem EVREN KEMER (Göz Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu) başkanlığında planlanan eğitimler, Göz Bankası Laboratuvar Sorumlusu Uzm. Dr. Esra KARACA ve Uzm. Dr. Dilay TOP tarafından gerçekleştirildi.

Göz Bankası ve Kornea Nakli konusunda farkındalığı geliştirmek amacıyla yürütülen faaliyetler kapsamında düzenlenen ve 26 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilen eğitim programında Uzm. Dr. Dilay TOP ve Uzm.Dr. Esra KARACA (Göz Kliniği) hastane personelimize Göz Bankası faaliyetleri ve kornea nakli konusunda bilgiler verdiler.

Eğitim programında kornea nakline dair birçok bilgi paylaşılırken, Göz Bankasının işleyişi konusunda da açıklamalarda bulunuldu. Bugün birçok kişinin, görmesini, ileri bir teknik ge­rektiren kornea nakline borçlu olduğu vurgulanırken; korneanın, görme işlevinde büyük rolü olan, gözün eğimli saydam tabakası olduğu ve korneanın şeklinin veya şeffaflığının bozulduğu hastalıklarda hastalıklı dokunun sağlıklı donör (verici) doku ile değiştirilmesine Kornea Nakli denildiği anlatıldı.

Kornea naklinin, 1800'lü yıllarda konuşulmaya başlandığına değinen eğitmenler, ilk kornea naklinin, 1900'lü yılların başında gerçekleştirildiğini ifade ettiler. Türkiye'deki ilk kornea naklinin ise, 1935 yılında yapıldığını belirttiler. Eğitim programı süresince yapılan sunumlarda kornea nakli için Göz Bankalarının önemine vurgu yapılırken; kornea tabakasının gereğinde kul­lanılabilmesi amacıyla uygun şartlar altın­da saklandığı ve depo edildiği yerlere Göz Bankası denildiği ifade edildi.

Eğitimlerde, dünyadaki ilk göz bankasının, 1944 yılında, Dr. R. Townley PATON tarafından New York City'de kurulduğu, 1957 yılında ise Vehbi Koç tarafından Ankara Üniversitesi Hastanesi'nde ve 2018 yılında da hastanemizde kurulduğu bilgileri aktarıldı. Çalışanlarımızın ilgiyle takip ettiği eğitim programı soru-cevap etkinliği ile son buldu.

• IMG-20180626-WA0014_1530184488146.jpg
  • IMG-20180626-WA0013_1530184487915.jpg